Reklamın Sosyal ve Ekonomik Yönleri

Reklamın Sosyal ve Ekonomik Yönleri

Reklamın Sosyal ve Ekonomik Yönleri

 

 

Reklam övülür ama aynı zamanda eleştirmenler tarafından kendi yöntemleriyle eleştirilir. Reklam, olumsuz resimlerinin yanında birçok olumlu etkiye de sahiptir. Amerikan Reklam Ajansları Birliği Başkanı olarak John O'Toole, reklamın başka bir şey olduğunu açıklamıştır. Derslerle alakası yok ama eğitiyor. Gazeteci değil, tüm bilgileri veriyor. Ve eğlenceli bir cihaz değil ama herkesi eğlendiriyor.

 

Reklamın ekonomik rolü

Ürünlerin Değeri:

Reklamı yapılan ürünler her zaman piyasadaki en iyi ürünler değildir. Yeterince iyi olan bazı reklamsız ürünler de var. Ancak reklam, ürünün olumlu imajını göstererek ürünlerin değerini artırmaya yardımcı olur ve bu da müşterileri satın almaya ikna etmeye yardımcı olur. Reklam, tüketicileri ürünlerin kullanımları konusunda eğiterek tüketicilerin zihnindeki değerini artırır. Örneğin, cep telefonları önceleri bir ihtiyaç olarak görülüyordu, ancak günümüzde cep telefonları, onları tüketiciler için kolaylık modu haline getiren birçok özelliğe sahiptir.

Fiyatlara Etkisi:

Bazı reklamı yapılan ürünler, reklamı yapılmayan ürünlerden daha pahalıdır, ancak bunun tersi de geçerlidir. Ancak bu ürünler için pazarda daha fazla rekabet varsa, örneğin çeşitli markaların konserve meyve suları gibi fiyatların düşmesi gerekir. Bu nedenle, yeminli muhasebeciler ve doktorlar gibi bazı profesyonellerin reklam yapmasına izin verilmez.

Ancak bazı ürünler çok reklam yapmıyor, çok fazla ihtiyaç duymuyorlar ve hatta fiyatları yüksek ama markaları olduğu için hala pazarda liderler. örneğin, Porsche arabaları

Tüketici talebi ve tercihleri ​​üzerindeki etkisi:

Ürünün yoğun bir şekilde reklamı yapılsa bile, talebin veya tüketim oranlarının da artacağı anlamına gelmez. Ürün diğerlerinden daha kaliteli ve daha çeşitli olmalıdır. Örneğin, Kellogg's mısır gevreği, farklı yaş gruplarına ve şimdi de kilo vermek isteyenlere ve böylece tüketicilere farklı seçenekler arasından seçim yapabilecekleri farklı aralıklara sahip çeşitli tatlara sahiptir.

İş döngüsü üzerindeki etkisi:

Reklam, şüphesiz daha fazla sayıda insanın istihdam edilmesine yardımcı olur. Bu alanda çalışan kişilerin maaş bordrolarını arttırır. Ürün ve hizmetlerin iyileştirilmesi için kullandıkları satıcılar için daha fazla gelir toplamaya yardımcı olur. Ancak reklamların iş döngüsü üzerinde de bazı kötü etkileri vardır. Bazen tüketici, yabancı ürünü ulusal markaya gitmekten daha iyi bulabilir. Bu, kesinlikle ülkenin GSYİH'sini etkileyebilecek üretimi etkileyecektir.

Ekonomik yönler, tüketim oranından daha fazla ürün ve hizmet üretmeyi söyleyen, öncelikle tüketicileri sahip oldukları seçenekler hakkında bilgilendirmeye yardımcı olan ve ikinci olarak satıcıların kendi çıkarları ile sağlıklı ve rekabetçi bir ortamda oynamalarına yardımcı olan Bolluk İlkesi tarafından desteklenmektedir.

Reklamın Sosyal Rolü:

Sosyal zeminde reklamın bazı olumlu ve bazı olumsuz yönleri vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir.

Reklamda Aldatma:

Alıcılar ve satıcılar arasındaki ilişki, alıcılar reklamda gördüklerinden ve o ürünü satın aldıktan sonra elde ettiklerinden memnun kalırsa korunur. Satıcı, reklamda yanlış veya aldatıcı bir görüntü ve ürünün abartılı bir görüntüsünü veriyorsa, satıcı ve alıcılar arasındaki ilişki sağlıklı olamaz. Satıcı, reklamlarını temiz tutar ve ürünün doğru görüntüsünü gösterirse bu sorunların üstesinden gelinebilir.

Subliminal Reklam:

Bu reklamların ana amacı tüketicilerin aklını almaktır. Reklamlar, tüketiciler reklamın zihinlerinde bir etki yarattığının farkına bile varamayacakları şekilde yapılır ve bu da ihtiyaç duymadıkları ürünü satın almalarına neden olur. Ancak “Tüm reklamlar tüm tüketicileri her zaman etkilemez”, çünkü tüketicilerin çoğu ürünleri fiyat ve ihtiyaçlara göre satın alır.

Değer Sistemimize Etkisi:

Reklamcılar, şişirme taktikleri, ünlülerin onaylarını kullanıyor ve duygusal olarak oynuyor, bu da reklamları o kadar güçlü kılıyor ki, tüketiciler çaresiz avları seven tüketiciler bu ürünleri satın alıyor.

Bu reklamlar, yoksulların karşılayamayacakları ürünleri satın almalarını, insanların sigara ve içki gibi kötü alışkanlıklar edinmesini ve sırf en sevdikleri aktör o ürünü beğendiği için satın almalarını sağlar. Bu, tüm toplumun maliyetinin artmasını ve kendi değerlerimizin kaybolmasını etkiler.

saldırganlık:

Bazı reklamlar o kadar saldırgandır ki alıcılar tarafından kabul edilemez. Örneğin, kot pantolon reklamları, çok daha az kıyafet giyen ve seksi çekicilik yapan kızları gösterdi. Bu tür reklamlar gerçek ürünle alakasız. Btu sonra, eğitici de olan ve artık insanlar tarafından kabul edilen bazı reklamlar var. Daha önce doğum kontrol hapları hakkında bilgi veren reklamlar rahatsız edici olarak görülüyordu, ancak şimdi aynı reklamlar eğitici ve önemli olarak kabul ediliyor.

Ama sonunda, yardımcı olan bazı büyük olumlu yönler var.

  • Toplumun gelişimi ve teknolojilerin büyümesi
  • İş
  • Alıcılara kişisel çıkarları olan seçenekler sunar
  • Sağlıklı rekabeti memnuniyetle karşılar
  • Yaşam standardını iyileştirmek.
  • Sosyal, ekonomik ve sağlık konularında bilgi verir.

 

0 (530) 653 21 04